Proiectul legii pensiilor speciale, adoptat. Legea merge la promulgare la președintele Iohannis. Primele reacții după vot, de ce USR a votat împotrivă
Legea desființării pensiilor speciale a fost votată și a trecut de Senat, miercuri. Între timp USR a transmis că a votat împotriva proiectului pentru că nu face altceva decât ”să salveze pensiile speciale”.
Reforma pensiilor speciale a fost adoptată de Senat
Plenul Senatului a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind pensiile speciale în forma adoptată de Camera Deputaţilor.
Au fost înregistrate 91 de voturi „pentru”, 19 „împotrivă” şi o abţinere.
Camera Deputaţilor a adoptat, luni, acest proiect, care a revenit la Senat pe motiv că au fost aprobate mai multe amendamente care „generează deosebiri majore de conţinut juridic” faţă de forma adoptată anterior de Camera superioară.
.Legea merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis.
USR a votat împotrivă
USR a transmis că a votat împotriva proiectului pentru că nu face altceva decât ”să salveze pensiile speciale”. USR susține că prin proiect nu este tăiată, de fapt, nicio pensie specială.
Deputata USR Oana Țoiu a semnalat, printr-un mesaj pe Facebook, că parlamentarii au introdus ”excepții” la interdicția cumulului pensiei cu salariul pentru angajații BNR, ANRE, ANCOM, Academia Română: ”Au obținut astăzi cu câteva telefoane excepție specială pentru speciali”, a scris deputata de la Uniți Salvăm România.
Proiectul de lege a fost criticat de reprezentanţii USR.
”Nu puteţi fugi de adevăr. Grupul USR a votat asumat împotriva acestei legi. Nu faceţi decât să salvaţi pensiile speciale. Nu aţi tăiat nicio pensie specială. Nu treceţi nicio pensie specială pe contributivitate. Nu aţi făcut nicio reformă reală în sistemul de pensii.
Nu aţi redus aproape nicio cheltuială cu pensiile speciale. Nu aţi respectat jalonul. Ca să fie şi mai clar – nici peste 20 de ani pensionarii speciali nu se vor pensiona tot la 65 de ani, aşa cum e sistemul public, nici peste 20 de ani pensiile speciale nu se vor calcula pe baza veniturilor din cariera de 35 de ani”, a declarat Irineu Darău.
Claudiu Tîrziu (AUR) a spus la rândul lui că prin această lege nu se rezolvă de fapt nimic.
Reacții după votul din Senat
Parlamentul României a adoptat miercuri reforma pensiilor speciale, esențială pentru stabilizarea unui sistem de pensii echitabil a transmis fostul premier Nicolae Ciucă.
„Ne-am asumat prin PNRR legea votată astăzi în Senat și am spus mereu că vom urma calea responsabilă și ne vom îndeplini toate obiectivele pentru atragerea de bani europeni.
Fiecare român merită o pensie decentă, dar acestea trebuie așezate într-un sistem echilibrat, corect și sustenabil pentru întreaga societate”, a transmis pe Facebook fostul premier.